سوال1544:
اشکالات این فرمایش امام خمینی (ره) رو که تو کتاب چهل حدیث ذکر فرموده اند بفرمایید.
الحديث الحادي والثلاثون
حدیث سی و یکم
بالسند المتصل الى الشيخ الجليل ، الفضل المحدثين ، محمد بن يعقوب الكليني ، عن على بن ابراهيم ، عن أبيه عن حماد، عن ربعي ، عن زرارة ، عن أبي جعفر، عليه السلام ، قـال سـمـعـنـه يـقـول : ان الله عزوجل لا يوصف . و كيف يوصـف ، وقال في كتابه : و ما قدروا الله حق قدره (۱۰۶۷) فلا يوصف بقدر، الاـ كـان اعـظـم مـن ذلك ، و ان النبي ، صلى الله عليه و آله ، لا يوصف . و كيف يوصف ، عبد احتجب الله عزوجل بسبع و جـعـل طـاعـتـه فـي الارض كـطـاعـتـه فـي السماء فقال : و ما اتيكم الرسول فخذوه و ما نها كم عنه فانتهوا، (۱۰۶۸) و من امطـاع هـذا فـقـد اه طـاعـنـى ، و مـن عـصـاه فـقـد عصاني . و فوض اليه . و انا لا توصف ، و كيف يوصف ، قـوم رفع الله عـنـهـم الرجـس ، و هـو الشـك ، و المؤ من لا يوصف ، و ان المـو مـن ليلقى ادخـاه فيصافحه ، فلا يزال الله ينظر اليهما و الذنوب تتحات عن وجوههما كما يتحات الورق عن الشجر (۱۰۶۹) ترجمه: جناب زراره گوید شـــدم حـضـرت بـاقر العلوم ، عليه السلام ، می فرمود: همانـا خـداونـد عـزوجـل وصـف كـرده نشود. و چگونه به وصف آید و حال آنکه در کتاب خود فرموده که تعظیم و تقدیر نمودند خداوند را حق تعظیم ، پس توصیف نشود خدای تعالی به عظمت و وصفی مگر آنکه حق تعالی بزرگتر از آن است . و همانا خدای تعالی به عظمت و وصفی مگر آنکه حق تعالی بزرگتر از آن است . و همانا پیغمبر، صلى الله علیه و آله ، به وصف نیاید. و چگونه توصیف شود بنده ای که محجوب نموده است او را خدای تعالی به هفت حجاب ، و قرار داده است اطاعت او را در زمین مثل اطاعت خودش در آسمان ، پس فرمود: آنچه آورد برای شما پیغمبر، صلى الله علیه و آله ، (یعنی امر کرد به آن ) بگیرید او را، و آنچه نهی فرمود شما را از آن ، خودداری کنید از آن و کسی که اطاعت او کند اطاعت مرا کرده ، و کسی که معصیت او را کند معصیت مرا نموده ، و واگذار فرمود خداوند به سوی او امر را، و ما وصف نشویم . و چگونه وصف شوند قومی که خدای برداشته است از آنها رجس را که آن شک است ، و مو من وصف نشود. و هـمـانـا مؤ من ملاقات کند برادر خود را پس مصافحه کند با او، پس پوسته خدای تعالی نظر می فرماید (به ) آنها، و گناهان می ریزد از رویهای آنها چنانکه برگ از درخت می ریزد.
🌸🔆❄️بسم الله الرحمن الرحیم❄️🔆🌸
#پاسخ1544
🍀🔅🌟سلام علیکم🌟🔅🍀
🌻🍀🌱🌱🍀🌻
🌸🔅🌱عنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ سَمِعْتُهُ يَقُولُ إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ لَا يُوصَفُ وَ كَيْفَ يُوصَفُ وَ قَالَ فِي كِتَابِهِ- وَ ما قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ «5» فَلَا يُوصَفُ بِقَدْرٍ إِلَّا كَانَ أَعْظَمَ مِنْ ذَلِكَ وَ إِنَّ النَّبِيَّ ص لَا يُوصَفُ وَ كَيْفَ يُوصَفُ عَبْدٌ احْتَجَبَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ بِسَبْعٍ «6» وَ جَعَلَ طَاعَتَهُ فِي الْأَرْضِ كَطَاعَتِهِ فِي السَّمَاءِ فَقَالَ وَ ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا «7» وَ مَنْ أَطَاعَ هَذَا فَقَدْ أَطَاعَنِي وَ مَنْ عَصَاهُ فَقَدْ عَصَانِي وَ فَوَّضَ إِلَيْهِ وَ إِنَّا لَا نُوصَفُ وَ كَيْفَ يُوصَفُ قَوْمٌ رَفَعَ اللَّهُ عَنْهُمُ الرِّجْسَ وَ هُوَ الشَّكُّ وَ الْمُؤْمِنُ لَا يُوصَفُ وَ إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَيَلْقَى أَخَاهُ فَيُصَافِحُهُ فَلَا يَزَالُ اللَّهُ يَنْظُرُ إِلَيْهِمَا وَ الذُّنُوبُ تَتَحَاتُّ عَنْ وُجُوهِهِمَا كَمَا يَتَحَاتُّ الْوَرَقُ عَنِ الشَّجَرِ.
الكافي (ط – الإسلامية)، ج2، ص: 182
☀️ از زراره، كه شنيدم امام باقر (ع) مىفرمود: به راستى خدا عز و جل به وصف در نيايد و چگونه به وصف درآيد با اين كه در كتاب خود فرمايد (21 سوره انعام): «اندازه نكردند خدا را به حق اندازه وى» خدا به هيچ اندازه وصف نشود جز آنكه از آن بزرگتر است و به راستى پيغمبر هم وصف نشود و چگونه بندهاى را توان وصف كرد كه خدا در پس هفت حجاب است و طاعت او را در زمين چون طاعت خود (در آسمان) لازم دانسته و فرموده است (7 سوره حشر): «و آنچه را رسول به شما داد بگيريد و از آنچه غدقن كرد باز ايستيد» و هر كه اين پيغمبر را اطاعت كند، مرا اطاعت كرده و هر كه او را نافرمانى كرده، مرا نافرمانى كرده، و دين را به او واگذاشت و به راستى ما را هم نتوان وصف كرد و چگونه وصف شوند مردمى كه خدا پليدى را از آنها برداشته و آن شك و ترديد است و مؤمن هم وصف نشود و به راستى مؤمن به برادرش برخورد و به او دست دهد و پيوسته خدا به آنها نگاه كند و گناهان از روى آنها بريزد چنانچه برگ از درخت مىريزد.
أصول الكافي / ترجمه كمرهاى، ج4، ص: 542
🔆🔅🌱همانطوریکه واضح و مبرهن است کلام عظیم مولا در «نفی الصفات عنه» مرحله ی اعلای «کمال اخلاص» را شامل میشود لذا در سلوک عبادت و بندگی ، خلق خدا ناگزیر از گذر از وادی معرفت و توحید است تا آنکه به قله ی رفیع عبودیت که همانا نفی الصفات عنه» است برسد.