
با توجه متن مطرح شده در سوال و اینکه در قرآن سجده به غیر خدا مذموم و نهی نشده آیا میتوان به غیر خدا سجده کرد؟( تکریمی)
سوال2159:
سلام علیکم
اسجدوا لادم … از اين جمله اجمالا استفاده ميشود كه سجده براى غير خدا جائز است در صورتيكه منظور از آن احترام و تكريم آن غير خدا، و در عين حال خضوع و اطاعت امر خدا نيز بوده باشد، و نظير اين استفاده را از آيه : ((و رفع ابويه على العرش ، و خروا له سجدا و قال يا ابت هذا تاويل رؤ ياى من قبل قد جعلها ربى حقا))، (پدر و مادر خود را بر تخت سلطنت نشانيد، و ايشان و برادران همگى بمنظور تعظيم وى بسجده افتادند، يوسف بپدر گفت : پدرم اين است تاءويل آن رؤ يائيكه قبلا ديده بودم ، پروردگارم آن رؤ يا را محقق كرد)، نيز ميتوان كرد.
ترجمه تفسير الميزان جلد 1 صفحه : 189
با توجه متن فوق و اینکه در قرآن سجده به غیر خدا مذموم و نهی نشده آیا میتوان به غیر خدا سجده کرد؟( تکریمی)
🌸🔆🌷بسم الله الرحمن الرحیم🌷🔆🌸
#پاسخ2159
🍀🔅🌷علیکم السلام🌷🔅🍀
🌷🔅🌱اگر کسی آیات الهی را مبنای استنباط جواز سجده بر غیر خدا قرار دهد باید متوجه باشد که ایمان به تمام آیات شرط تصدیق قرآن است و بعد از تفسیر و تحلیل تمام آیات امکان استنباط احکام شرعی منظور نظر وجود دارد!
🍀مثلا در این آیه به سجده پدر و خاله و برادران یوسف اشاره شده!
🌻🔅🌱يوسف : 100 وَ رَفَعَ أَبَوَيْهِ عَلَى الْعَرْشِ وَ خَرُّوا لَهُ سُجَّداً وَ قالَ يا أَبَتِ هذا تَأْويلُ رُءْيايَ مِنْ قَبْلُ قَدْ جَعَلَها رَبِّي حَقًّا وَ قَدْ أَحْسَنَ بي إِذْ أَخْرَجَني مِنَ السِّجْنِ وَ جاءَ بِكُمْ مِنَ الْبَدْوِ مِنْ بَعْدِ أَنْ نَزَغَ الشَّيْطانُ بَيْني وَ بَيْنَ إِخْوَتي إِنَّ رَبِّي لَطيفٌ لِما يَشاءُ إِنَّهُ هُوَ الْعَليمُ الْحَكيمُ
🌷🔅🌱و پدر و مادر خود را بر تخت نشاند و همگى بخاطر او (له = بخاطر او- برای او . و …)به سجده افتادند و گفت: «پدر! اين تعبير خوابى است كه قبلًا ديدم پروردگارم آن را حقّ قرار داد! و او به من نيكى كرد هنگامى كه مرا از زندان بيرون آورد، و شما را از آن بيابان (به اينجا) آورد بعد از آنكه شيطان، ميان من و برادرانم فساد كرد. پروردگارم نسبت به آنچه مىخواهد (و شايسته مىداند،) صاحب لطف است چرا كه او دانا و حكيم است!
🌷🔅🌱حال میتواند هر نوع استنباطی را از آن اخذ نماید، اما این آیه:
🌷🔅🌱الجن : 18 وَ أَنَّ الْمَساجِدَ لِلَّهِ فَلا تَدْعُوا مَعَ اللَّهِ أَحَداً
🌷و اينكه مساجد(سجده گاه ها و یا مساجد و یا نفس سجده کرده) از آن خداست، پس هيچ كس را با خدا نخوانيد!
🌷🔅🌱اگر سجده مختص خداست و نص آیه شریفه آنرا اثبات میکند در این شرایط سجده برای غیر خدا با هر نیتی بدون اذن خدا عملی مشرکانه خواهد بود!
🌷🔅🌱پس از آیات مربوط به سجده ملائک بر آدم و آیه سجده بر یوسف نمبتوانیم جواز سجده را برای غیر خدا قانونی کنیم!
🍀🌱نکته! سجده ملایک بر آدم فقط یکبار صورت پذیرفته و تکرار آن در هیچ روایتی گزارش نشده است، همچنین سجده بر یوسف از طرف پدر و خاله و برادران فقط یک اتفاق انحصاری است که در دل تاریخ فقط یکبار روی داده، کسی نمیتواند ادعا کند که این عمل بعدا تکرار شده باشد! هر چند که سجده «تعبداً لله و تحیتاً برای یوسف علیه السلام » بوده است.
🌷🔅🌱در سجده بر یوسف دو پیامبر حضور داشتند ، جناب یعقوب و یوسف علیهما السلام و هر دو در قید حیات بودند نیت سجده و علت و نحوه آن برای آنها مکشوف بوده است.
🌷🔅🌱سجده بر مقابر بدون اخذ اذن سجده از طرف معصوم علیه السلام نوعی خود رایی و بدعت در انجام فعل مذکور است.
🌷🔅🌱در زمان حیات معصومین علیهم السلام هیچ گزارشی از سجده امت بر حضرات عنوان نشده است؛ چه تکریماً چه تحیتاً.
🌷🔅🌱 از هیچ یک از معصومین از سجده آنها ضمن زیارت معصوم دیگر گزارشی نیست.
🌷🔅🌱در سجده فرشته گان بر حضرت آدم علیه السلام فرمان مستقیم خدا شاهد و گواه جواز سجده ی آنهاست هر چند سجده شان سجده تعبدی برای خدا و سجده تکریمی بر حضرت آدم علیه السلام بود.
🌷🔅🌱بنا به روایات صادره سجده بر یوسف فقط مختص خدا بوده! یعنی برای خدا سجده کردند، اما این سجده ویژه در مجلس مذکور و بعد از رخدادهای خاص بوده که آنرا برجسته نموده است.
🌸🔅🌱عن أبى جعفر عليه السلام قال: لما دخلوا عليه سجدوا شكرا لله وحده حين نظروا اليه، و كان ذلك السجود لله.
☘️
🌷🔅🌱بنا به روایات صادره که سجده بر یوسف علیه السلام «طاعة الله و تحية ليوسف» بوده استنباط میشود که نوعی تصرف باطنی از طرف پروردگار در این سجده دخیل بوده، هر چند کیفیت و نیت سجده معلوم است، اما لحظه وقوع آن پاسخ به ندا و دستور باطنی حق تعالی در انجام آن است(هو العلیم)
🌷🔅🌱حدثني محمد بن عيسى ان يحيى بن أكثم سأل موسى بن محمد بن على ابن موسى مسائل فعرضها على أبى الحسن و كان أحدها: أخبرنى عن قول الله عز و جل:
«وَ رَفَعَ أَبَوَيْهِ عَلَى الْعَرْشِ وَ خَرُّوا لَهُ سُجَّداً» سجد يعقوب و ولده ليوسف و هم أنبياء، فأجاب أبو الحسن عليه السلام: اما سجود يعقوب و ولده فانه لم يكن ليوسف و انما كان من يعقوب و ولده طاعة الله و تحية ليوسف، كما كان السجود من الملائكة لادم و لم يكن لآدم و انما كان منهم ذلك طاعة لله و تحية لآدم، فسجد يعقوب و ولده و يوسف معهم شكرا لله لاجتماع شملهم، ألم تر انه يقول في شكر ذلك الوقت
تفسير نور الثقلين، ج2، ص: 469
☘️ قالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله و سلم:إنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى خَلَقَ آدَمَ فَأَوْدَعَنَا صُلْبَهُ وَ أَمَرَ الْمَلَائِكَةَ بِالسُّجُودِ لَهُ تَعْظِيماً لَنَا وَ إِكْرَاماً وَ كَانَ سُجُودُهُمْ لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ عُبُودِيَّةً وَ لِآدَمَ إِكْرَاماً وَ طَاعَةً لِكَوْنِنَا فِي صُلْبِه
عيون أخبار الرضا عليه السلام، ج1، ص: 263
What is your opinion about this article?