سوال1867 :
سلام علیکم خدا “اعلم، علیم، عالم، یعلم” است چه مفهومی دارد؟ هر کدام از این اسامی، در چه محلهایی آمده است و کاربرد دارد؟
🌸🔆❄️بسم الله الرحمن الرحیم❄️🔆🌸
#پاسخ1867
🍀🔅🌟سلام علیکم🌟🔅🍀
🌻🍀🌱🌱🍀🌻
🔆🔅🌱 عبارت «اللَّهُ أَعْلَمُ» در قرآن به کرّات ذکر شده و کسی نمیتواند مشروعیت کاربرد آنرا زیر سوال ببرد چرا که چنین خرده گیری گستاخی به ساحت کبرایای خواهد بود، اگر جوازی برای استعمال آن وجود نداشت در کلام الله مجید ذکر نمیشد!
🔆🔅🌱 انسان و هیچ موجودی به ذات هیچ سرمایه ای ندارد، چه سرمایه ی علمی و چه دارایی های جوارحی و جوانحی و امکانات مادی و غیر مادی، هر چه انسان و مخلوقات دیگر به آن دارا هستند از آن خداست و تنها به ودیعت به آنها واگذار شده است، اما این دارایی هر چه باشد داری حد و حدودی است!
🔆🔅🌱 نبایستی عبارت «اللَّهُ أَعْلَمُ» را به قیاس معنا کنیم چرا که هر چه را که به خدا ی بی همتا نسبت دهیم، مثل و مانندی نخواهد داشت و قیاس تنها در جایی کاربرد دارد که وجه قیاس مثل و شبیه هم باشند! در واقع در «الله اعلم» اگر به تسامح مفهوم این عبارت را با مبنای افعل تفضیل معنا کنیم، اندازه ی مقدار اضافه تر چقدر خواهد بود؟! بیشک به یقین اندازه ای نخواهد داشت، خارج از افق اندازه خواهد بود و به قدر و مقدار مقید نخواهد شد، یعنی بی نهایت و بی نهایت را با نهایت نسبتی نخواهد بود، قدر مقدور در برابر نامحدود صفر مطلق است!
🔆🔅🌱اما این امر نبایستی به انکار علم انسان تعبیر شود، چرا که وقتی خالق انسان را معلمی کند بیشک انسان از دانایی بهره مند خواهد شد، و خالق توانا به هر امری تواناست و فقیر را به ثروت دانا و جاهل را به علم دانا میکند!
🌻🔅🌱الرحمن : 2 عَلَّمَ الْقُرْآنَ
قرآن را تعليم فرمود،
🌻🔅🌱الرحمن : 4 عَلَّمَهُ الْبَيانَ
🌷و به او «بيان» را آموخت.
🌻🔅🌱العلق : 4 الَّذي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ
همان كسى كه بوسيله قلم تعليم نمود،
🌻🔅🌱العلق : 5 عَلَّمَ الْإِنْسانَ ما لَمْ يَعْلَمْ
🌷و به انسان آنچه را نمىدانست ياد داد!
🌻🔅🌱البقرة : 32 قالُوا سُبْحانَكَ لا عِلْمَ لَنا إِلاَّ ما عَلَّمْتَنا إِنَّكَ أَنْتَ الْعَليمُ الْحَكيمُ
🌷فرشتگان عرض كردند: «منزهى تو! ما چيزى جز آنچه به ما تعليم دادهاى، نمىدانيم تو دانا و حكيمى.»
🌻🔅🌱البقرة : 31 وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ كُلَّها ثُمَّ عَرَضَهُمْ عَلَى الْمَلائِكَةِ فَقالَ أَنْبِئُوني بِأَسْماءِ هؤُلاءِ إِنْ كُنْتُمْ صادِقينَ
🌷سپس علم اسماء [علم اسرار آفرينش و نامگذارى موجودات] را همگى به آدم آموخت. بعد آنها را به فرشتگان عرضه داشت و فرمود: «اگر راست مىگوييد، اسامى اينها را به من خبر دهيد!»
🌻🔅🌱البقرة : 251 فَهَزَمُوهُمْ بِإِذْنِ اللَّهِ وَ قَتَلَ داوُدُ جالُوتَ وَ آتاهُ اللَّهُ الْمُلْكَ وَ الْحِكْمَةَ وَ عَلَّمَهُ مِمَّا يَشاءُ وَ لَوْ لا دَفْعُ اللَّهِ النَّاسَ بَعْضَهُمْ بِبَعْضٍ لَفَسَدَتِ الْأَرْضُ وَ لكِنَّ اللَّهَ ذُو فَضْلٍ عَلَى الْعالَمينَ
🌷 سپس به فرمان خدا، آنها سپاه دشمن را به هزيمت واداشتند. و «داوود» (نوجوان نيرومند و شجاعى كه در لشكر «طالوت» بود)، «جالوت» را كشت و خداوند، حكومت و دانش را به او بخشيد و از آنچه مىخواست به او تعليم داد. و اگر خداوند، بعضى از مردم را به وسيله بعضى ديگر دفع نمىكرد، زمين را فساد فرامىگرفت، ولى خداوند نسبت به جهانيان، لطف و احسان دارد.
🌻🔅🌱البقرة : 282 …وَ لا يَأْبَ كاتِبٌ أَنْ يَكْتُبَ كَما عَلَّمَهُ اللَّهُ …
🌷… و بايد نويسندهاى از روى عدالت، (سند را) در ميان شما بنويسد! و كسى كه قدرت بر نويسندگى دارد، نبايد از نوشتن- همان طور كه خدا به او تعليم داده- خوددارى كند! پس بايد بنويسد،
🍀انکار علم از برای انسان مشکلات عدیده ای را سبب خواهد شد، چرا که تکلیف تنها از دانا رواست و جاهل به معنای محروم از علم از هر گونه تکلیف خلاص است! در حالیکه که ثواب و عقاب بر انسان ثابت است!
🔆🔅🌱 کاربرد دیگر صیغه های علم بنا به حوزه ی کاربردش آشکار است!