جام جان

لطفا در مورد متن ارسالی راهنمایی بفرمایید ؟ چگونه علمی که کسب کرده ایم تبدیل به حجاب ظلمانی و مانع رسیدن به خداوند می شود؟

لطفا در مورد متن ارسالی راهنمایی بفرمایید ؟ چگونه علمی که کسب کرده ایم تبدیل به حجاب ظلمانی و مانع رسیدن به خداوند می شود؟

- اندازه متن +

سوال۲۳۰۴ :
با سلام تحیت . لطفا درباره مطلب زیر راهنمایی و ارشاد فرمایید .👇
كسی كه صرفاً مقداری از اصطلاحات و مفاهیم علوم دینی را فراگیرد و تصور كند كه بر اثر دانستن این اصطلاحات، به مقام و درجه ای رسیده است و خود را برتر از دیگران بداند، علم او حجاب ظلمانی و مانع از رسیدن به خدا متعال می باشد. حقیقتاً تفاوتی بین آن كه چند اصطلاح «مقدمه واجب»، «اجتماع امر و نهی»، «اصالة الوجود» و «اعیان ثابته» را فراگرفته، و بین آن كه چند اصطلاح در زمین شناسی، هواشناسی، نجّاری یا آهنگری می داند، وجود ندارد و نباید یكی را بر دیگری ترجیح داد.
🌸🔆🌷بسم الله الرحمن الرحیم🌷🔆🌸
#پاسخ2304
🍀🔅🌷علیکم السلام🌷🔅🍀
🌷🔅🌱هر کس در هر شاخه از علوم در هر حوزه ای که تخصّصی داشته باشد دارای ارزش و اعتبار خاص خود بوده و شایسته تمجید است؛ اما عالم به معنای عالم کسی است که در علم معرفت نفس و علم تقوا و علم یقین به مهارت و تخصّص دست یابد و به دروازه معرفة الله برسد.
🌷🔅🌱تمام شاخه های علوم و فنون فرزندان و زیر شاخه های معرفت نفس میباشند، چرا که هر قانونی که در این عالم در علوم و فنون کشف میگردد نتیجه الهامات رحمانی است ، پس قلوب پرورش یافته و به بیداری رسیده به اسراری از علوم و فنون میرسند که امثال نیوتن ها و انیشتین ها به آن ره نمییابند، هر چند که یافته های آنها هم بخاطر بخش آباد نفس و دلشان میباشد.
🌷🔅🌱صرف یادگیری اصلاحات علوم و فنون تنها افزودن محفوظات است.
🌷🔅🌱عجب و خودبینی مانع علم است.
🌷🔅🌱عالم باید عاقل باشد و گرنه علمش وبال گردنش بوده و بر میزان جهلش خواهد افزود.
🌸🔅🌱 حضرت صادق (ع) فرموده است: علم داشتن ريشه هر گونه از حالات مخصوص بوده، و نهايت هر مقام بالا و بلندى مى‏باشد، و از اينجاست كه رسول اكرم (ص) فرموده است: طلب كردن و به دست آوردن علم واجب است براى هر فردى از مرد و زن مسلمان، و مراد علوم مربوط به تقوى و تحصيل يقين است.
و باز فرموده است كه: بطلبيد علم را اگر چه در سرزمين چين باشد، و مراد علومى است كه مربوط به معرفة النفس باشد، و شناختن نفس موجب معرفت‏ پروردگار متعال خواهد بود.
و رسول اكرم (ص) فرموده است: كسى كه نفس خود را بشناسد البته خداى خود را شناخته است. و سپس تو را باد كه علومى را ياد بگيرى كه در اصلاح اعمال و تصحيح وظائف تو مؤثر باشد، و آن علوم مربوط به اخلاص است كه بدون آن عملى صحيح و قبول نمى‏شود.
رسول اكرم (ص) فرموده است كه: پناه مى‏برم به خدا از عملى كه نافع نباشد، و آن عملى است كه اخلاص نياورده و بلكه بر خلاف اخلاص نتيجه دهد.
و متوجه باش كه اندكى از علم مقتضى بر عمل بسيار است، زيرا چون در موضوعى براى انسان علم حاصل گشت، مى‏بايد پيوسته و تا آخر عمر خود مطابق آن عمل كند.
حضرت عيسى (ع) فرمود: سنگى را ديدم كه روى آن نوشته شده بود مرا بر گردان! پس آن را برگردانيدم، و در طرف ديگر آن نوشته شده بود: كسى كه به علم خود عمل نكند، تحصيل كردن علوم براى او شوم است، و آنچه تا بحال دانسته است به ضرر او برگشت مى‏كند، زيرا علمى كه برابر با عمل نباشد براى صاحبش و بال خواهد بود.
خداوند متعال به حضرت داود وحى فرمود: كمترين چيزى كه با يك عالم بى‏عمل معامله مى‏كنم اينست كه حلاوت و لذت ذكر و مناجات خود را از دل او خارج مى‏نمايم، و اين معنى براى او از هفتاد عقوبت باطنى شديدتر است.
و بايد متوجه شد كه راهى براى سلوك به سوى خداوند متعال نيست مگر به وسيله علم و تا انسان عالم، به وظائف خو نشده و از نشانى‏هاى راه و از خصوصيات سلوك آگاه نباشد؛ نخواهد توانست اين راه را سير كند. پس علم در زندگى دنيوى و از نظر ظاهر زينت انسان است، و از لحاظ معنى و حقيقت؛ او را به سوى بهشت سوق داده، و به مرحله رضوان و خوشنودى پروردگار متعال هدايت خواهد كرد.
و عالم حقيقى كه سزاوار است از او استفاده بشود كسى است كه اعمال صالح و پاك و درستى و پرهيز كارى او از درون و مقام او آگاهى بدهد، نه زبان و بحث و جدل كردن و مقابل و برابر شدن با ديگران و نزاع و حمله كردن و ادعا نمودن او كه اين معانى از مقام و مرتبت حقيقى او نشان نخواهد داد. و در زمان گذشته كسى در طلب علم و تحصيل آن بود كه متصف مى‏شد با عقل و عبادت كردن و حياء داشتن و خشوع توأم با خوف پيدا نمودن، ولى در زمان ما كسانى طلب علم مى‏كنند كه چيزى از اين صفات در وجود آنها نيست. و شخص عالم نيازمند است به عقل داشتن و نرم و ملايم بودن و مهربانى و خلوص و صفا در رفتار و كردار و حليم بودن و صبر و بردبارى و بذل علم و دست باز بودن. و شخص دانشجو نيز مى‏بايد داراى صفات علاقه و شوق و تصميم و فراغت خاطر و عبادت و بندگى و خشوع توأم با خوف و محافظت بر وظائف و حفظ مطالب و احتياط در امور باشد، تا بتواند در تحصيل علم توفيق پيدا كرده و در اين راه پا برجا و استقامت داشته باشد.
مصباح الشريعة / ترجمه مصطفوى،
🌸🔅🌱قالَ الصَّادِقُ ع الْعِلْمُ أَصْلُ كُلِّ حَالٍ سَنِيٍّ وَ مُنْتَهَى كُلِّ مَنْزِلَةٍ رَفِيعَةٍ وَ لِذَلِكَ قَالَ النَّبِيُّ ص طَلَبُ الْعِلْمِ فَرِيضَةٌ عَلَى كُلِّ مُسْلِمٍ وَ مُسْلِمَةٍ أَيْ عِلْمِ التَّقْوَى وَ الْيَقِينِ وَ قَالَ عَلِيٌّ ع اطْلُبُوا الْعِلْمَ وَ لَوْ بِالصِّينِ وَ هُوَ عِلْمُ مَعْرِفَةِ النَّفْسِ وَ فِيهِ مَعْرِفَةُ الرَّبِّ عَزَّ وَ جَلَّ وَ قَالَ النَّبِيُّ ص مَنْ عَرَفَ نَفْسَهُ فَقَدْ عَرَفَ رَبَّهُ ثُمَّ عَلَيْكَ مِنَ الْعِلْمِ بِمَا لَا يَصِحُّ الْعَمَلُ إِلَّا بِهِ وَ هُوَ الْإِخْلَاصُ قَالَ النَّبِيُّ ص نَعُوذُ بِاللَّهِ مِنْ عِلْمٍ لَا يَنْفَعُ وَ هُوَ الْعِلْمُ‏ الَّذِي يُضَادُّ الْعَمَلَ بِالْإِخْلَاصِ وَ اعْلَمْ أَنَّ قَلِيلَ الْعِلْمِ يَحْتَاجُ إِلَى كَثِيرِ الْعَمَلِ لِأَنَّ عِلْمَ سَاعَةٍ يُلْزِمُ صَاحِبَهُ اسْتِعْمَالَهُ طُولَ دَهْرِهِ قَالَ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ ع رَأَيْتُ حَجَراً عَلَيْهِ مَكْتُوبٌ اقْلِبْنِي فَقَلَبْتُهُ فَإِذَا عَلَى بَاطِنِهِ مَكْتُوبٌ مَنْ لَا يَعْمَلُ بِمَا يَعْلَمُ مَشْئُومٌ عَلَيْهِ طَلَبُ مَا لَا يَعْلَمُ وَ مَرْدُودٌ عَلَيْهِ مَا عَلِمَ أَوْحَى اللَّهُ تَعَالَى إِلَى دَاوُدَ ع إِنَّ أَهْوَنَ مَا أَنَا صَانِعٌ بِعَالِمٍ غَيْرِ عَامِلٍ بِعِلْمِهِ أَشَدُّ مِنْ سَبْعِينَ عُقُوبَةً بَاطِنَةً أَنْ أُخْرِجَ مِنْ قَلْبِهِ حَلَاوَةَ ذِكْرِي وَ لَيْسَ إِلَى اللَّهِ سُبْحَانَهُ طَرِيقٌ يُسْلَكُ إِلَّا بِعِلْمٍ وَ الْعِلْمُ زَيْنُ الْمَرْءِ فِي الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ وَ سَائِقُهُ إِلَى الْجَنَّةِ وَ بِهِ يَصِلُ إِلَى رِضْوَانِ اللَّهِ تَعَالَى وَ الْعَالِمُ حَقّاً هُوَ الَّذِي يَنْطِقُ عَنْهُ أَعْمَالُهُ الصَّالِحَةُ وَ أَوْرَادُهُ الزَّاكِيَةُ وَ صِدْقُهُ وَ تَقْوَاهُ لَا لِسَانُهُ وَ مُنَاظَرَتُهُ وَ مُعَادَلَتُهُ وَ تَصَاوُلُهُ وَ دَعْوَاهُ وَ لَقَدْ كَانَ يَطْلُبُ هَذَا الْعِلْمَ فِي غَيْرِ هَذَا الزَّمَانِ مَنْ كَانَ‏ فِيهِ عَقْلٌ وَ نُسُكٌ وَ حِكْمَةٌ وَ حَيَاءٌ وَ خَشْيَةٌ وَ إِنَّا نَرَى طَالِبَهُ الْيَوْمَ مَنْ لَيْسَ فِيهِ مِنْ ذَلِكَ شَيْ‏ءٌ وَ الْعَالِمُ يَحْتَاجُ إِلَى عَقْلٍ وَ رِفْقٍ وَ شَفَقَةٍ وَ نُصْحٍ وَ حِلْمٍ وَ صَبْرٍ وَ قَنَاعَةٍ وَ بَذْلٍ وَ الْمُتَعَلِّمُ يَحْتَاجُ إِلَى رَغْبَةٍ وَ إِرَادَةٍ وَ فَرَاغٍ وَ نُسُكٍ وَ خَشْيَةٍ وَ حِفْظٍ وَ حَزْم‏
مصباح الشريعة، ص: 13

🌸🔅🌱 قالَ ع عُجْبُ الْمَرْءِ بِنَفْسِهِ أَحَدُ حُسَّادِ عَقْلِه‏
نهج البلاغة (للصبحي صالح)، ص: 507

About Author

علی ساعی

submit comment
0 Comment

What is your opinion about this article?

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *