سوال1760 :
سلام علیکم خسته نباشد خدمت استاد عزیز و دوستان
مراد از صلب و ترائب در آیه ی شریفه ی ذیل چیست؟
خُلِقَ مِن مَّاءٍ دَافِقٍ [٨٦:٦]
از یک آب جهنده آفریده شده است،
يَخْرُجُ مِن بَيْنِ الصُّلْبِ وَالتَّرَائِبِ [٨٦:٧]
آبی که از میان پشت و سینهها خارج میشود!
🌸🔆❄️بسم الله الرحمن الرحیم❄️🔆🌸
#پاسخ1760
🍀🔅🌟سلام علیکم🌟🔅🍀
🌻🍀🌱🌱🍀🌻
🔆🔅🌱ترجمه ی بالا اشتباه است، این نوع ترجمه ها باعث شده تا عده ای بر ساحت مقدس قرآن کریم و علیم خرده بگیرند؛ غافل از اینکه هیچ ترجمه ای نمیتواند معادل معنای آیات الهی گردد تنها روایات حضرات معصومین علیهم السلام میتواند ترجمه ی صحیح آیات الهی باشد.
🔆🔅🌱اگر به آیات قبلی و بعدی توجه نماییم موضوع روشن تر میگردد!
🌻🔅🌱فلْيَنظُرِ الْانسَانُ مِمَّ خُلِقَ(5) الطارق
🌻🔅🌱خلِقَ مِن مَّاءٍ دَافِقٍ(6)
🌻🔅🌱يخَْرُجُ مِن بَينِْ الصُّلْبِ وَ الترَّائبِ(7)
🌻🔅🌱إنَّهُ عَلىَ رَجْعِهِ لَقَادِرٌ(8)
🔆🔅🌱اگر خوب توجه نماییم در آیه ی 5 خالق از انسان میخواهد تا در خویشتن اندیشه کند=باید که انسان نظر کند که از چه خلق شده!
🔆🔅🌱در آیه 6 اشاره شده که از آب جنده خلق شده!
🔆🔅🌱در آیه ی 7 اشاره شده که «خارج میشود از مابین صلب و ترائب» و نقطه ی لغزش مترجمان در این مکان است چرا که ضمیر «یخرج« را به آب جهنده برگرداندند، در حالیکه میبایست که به انسان برگردد، یعنی، معنا چنین میشود: خارج میشود(انسان) از میان صلب و ترائب، آیه ی بعدی مؤید این مطلب است، چرا که میفرماید «(خدا) برای بازگرداندن او قادر است» بیشک ضمیر در اینجا هم به انسان برمیگردد و اشاره به زنده نمودن بعد از مرگ است!
🔆🔅🌱آنچه در تفاسیر روایی به چشم میخورد صلب را به مرد و ترائب را به زن معنا نموده اند:
🍀🔅🌱قالَ عَلِيُّ بْنُ إِبْرَاهِيمَ فِي قَوْلِهِ: فَلْيَنْظُرِ الْإِنْسانُ مِمَّ خُلِقَ خُلِقَ مِنْ ماءٍ دافِقٍ قَالَ: النُّطْفَةُ الَّتِي تَخْرُجُ بِقُوَّةٍ يَخْرُجُ مِنْ بَيْنِ الصُّلْبِ وَ التَّرائِبِ
قَالَ: الصُّلْبُ الرَّجُلُ وَ التَّرَائِبُ الْمَرْأَةُ …
تفسير القمي، ج2، ص: 416
🔆🔅🌱… صلب مرد و ترائب زن است …
🔆🔅🌱اگر خوب اندیشه کنیم متوجه میشویم که در آیات مذکور خالق پاسخ افراد شکاک در امر برانگیخته شدن بعد از مرگ را داده، آنهایی که خرده میگیرند که چگونه استخوان پوسیده و خاک مرده زنده میشود؟!!!
🌻🔅🌱يس : 78 وَ ضَرَبَ لَنا مَثَلاً وَ نَسِيَ خَلْقَهُ قالَ مَنْ يُحْيِ الْعِظامَ وَ هِيَ رَميمٌ
🌷و براى ما مثالى زد و آفرينش خود را فراموش كرد و گفت: «چه كسى اين استخوانها را زنده مىكند در حالى كه پوسيده است؟!»
🔆🔅🌱در آیات «الطارق» خالق از انسان خواسته تا در خلقت خویشتن تفکر نماید و بداند که چگونه خالق بی همتا ذرات پراکنده را از مرد و زن جمع مینماید و به انسان کاملی تبدیل میکند، همان خالق که با این نظم و نظام انسان را می آفریند ذرات پوسیده ی مردگان را هم به راحتی احیا خواهد نمود!
🔆🔅🌱توجه نماییم که صلب تناسب خاصی با عظام(استخوان) و ترائب تناسب خاصی با تراب(خاک) دارد، یعنی خالق در تشکیل نطفه و خلقت آن بصورت انسان، همان ذرات پوسیده و پراکنده را از کل کائنات جمع و در رحم مادر به انسان کاملی تبدیل مینماید! (فَتَبارَكَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقينَ )
🔆🔅🌱گویا که آب جهنده که ترکیبی از ذرات مختلف میباشد( همچون دانه و آب) در زمین رحم زن ریخته میشود و با ذرات آب مرد و زن در کشتزار عظیم رحم زن انسانی کامل آفریده میشود!
🔆🔅🌱امتیاز عظیمی که خالق به زن داده که تبدیل به باغ زراعت و هنر نمایی خدا شده!
🌻🔅🌱البقرة : 223 نِساؤُكُمْ حَرْثٌ لَكُمْ فَأْتُوا حَرْثَكُمْ أَنَّى شِئْتُمْ وَ قَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ وَ اتَّقُوا اللَّهَ وَ اعْلَمُوا أَنَّكُمْ مُلاقُوهُ وَ بَشِّرِ الْمُؤْمِنينَ
🌷زنان شما، محل بذرافشانى شما هستند پس از هر سو و هر وقت كه خواستيد به كشتزار خود درآييد و براى خودتان پيش فرستيد و از خدا پروا كنيد و بدانيد كه او را ملاقات خواهيد كرد و مؤمنان را مژده بده.
🔆🔅🌱اما ماء دافق نه از میان دو استخوان بلکه از تمام اجزاء بدن خارج میشود که محل اجتماع و مخرج آن همان کیسه ی منی است، که این امر در احادیث وارد شده!
🌸🔅🌱… ثُمَّ قَالَ الْبَوْلُ أَقْذَرُ أَمِ الْمَنِيُّ قَالَ الْبَوْلُ قَالَ يَجِبُ عَلَى قِيَاسِكَ أَنْ يَجِبَ الْغُسْلُ مِنَ الْبَوْلِ دُونَ الْمَنِيِّ وَ قَدْ أَوْجَبَ اللَّهُ الْغُسْلَ مِنَ الْمَنِيِّ دُونَ الْبَوْلِ ثُمَّ قَالَ ع لِأَنَّ الْمَنِيَّ اخْتِيَارٌ وَ يَخْرُجُ مِنْ جَمِيعِ الْجَسَدِ وَ يَكُونُ فِي الْأَيَّامِ وَ الْبَوْلُ ضَرُورَةٌ وَ يَكُونُ فِي الْيَوْمِ مَرَّاتٍ وَ هُوَ مُخْتَارٌ وَ الْآخَرُ مُتَوَلِّجٌ قَالَ أَبُو حَنِيفَةَ كَيْفَ يَخْرُجُ مِنْ جَمِيعِ الْجَسَدِ وَ اللَّهُ يَقُولُ يَخْرُجُ مِنْ بَيْنِ الصُّلْبِ وَ التَّرائِبِ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ فَهَلْ قَالَ لَا يَخْرُجُ مِنْ غَيْرِ هَذَيْنِ الْمَوْضِعَيْن …
مناقب آل أبي طالب عليهم السلام (لابن شهرآشوب)، ج4، ص: 253
🌷…باز (امام صادق علیه السلام) فرمود: ادرار كثيف تر است يا منى؟ ابو حنيفه جواب داد ادرار. فرمود: بنا به قياس تو بايد غسل را براى ادرار كرد نه براى منى، با اينكه خداوند غسل را براى منى قرار داده نه ادرار. سپس فرمود: چون منى اختيارى است و از تمام بدن خارج مى شود و در هر چند روز يك بار است ولى ادرار ضرورى است و در هر روز چند مرتبه. ابو حنيفه گفت چطور منى از تمام بدن خارج مى شود با اينكه خداوند در قرآن كريم مىفرمايد يَخْرُجُ مِنْ بَيْنِ الصُّلْبِ وَ التَّرائِبِ امام صادق عليه السلام فرمود: آيا فرموده است از جاى ديگر خارج نمى شود؟!!! …
🌻
🍀🔅🌱عنْ عِكْرِمَةَ أَنَّهُ سُئِلَ عَنْ قَوْلِهِ يَخْرُجُ مِنْ بَيْنِ الصُّلْبِ وَ التَّرائِبِ
قَالَ صُلْبِ الرَّجُلِ وَ تَرَائِبِ الْمَرْأَةِ أَ مَا سَمِعْتَ قَوْلَ الشَّاعِرِ
نِظَامُ اللُّؤْلُؤِ عَلَى تَرَائِبِهَا شَرَقاً بِهِ اللَّبَّاتُ وَ النَّحْر
بحار الأنوار (ط – بيروت)، ج57، ص: 386
🌷🌷🔅🔅🌷🌷الله اعلم علی حقائق و تاویل و تفسیر کلامه!